Składniki

  • Herbatniki (bez cukru) 120g
  • Masło 30g
  • Twaróg 250g
  • Mascarpone 250g
  • Mleczko kokosowe 250g
  • Japońska Zielona Herbata Matcha (w formie proszku) 1 łyżka
  • Ksylitol 120g  (możesz zastąpić go cukrem- 80g)
  • sok z 1 limonki

 

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozgnieć i połącz z masłem
  2. Masę maślano-herbatnikową wyłóż na dnie formy do pieczenia. Schłodź przez około 20 min w lodówce
  3. Żelatynę zalej 60 ml wody. Odstaw na 10 minut, aby napęczniała
  4. Wodę z żelatyną podgrzej (możesz to uczynić w mikrofalówce lub w garnuszku- pamiętaj, żeby jej nie zagotować)
  5. Mleczko kokosowe podgrzej w garnuszku (pamiętaj, żeby nie zagotować)
  6. Do gorącego mleczka dodaj Japońską Zieloną Herbatę Matcha i zblenduj.
  7. Do zielonego mleczka kokosowego dodaj żelatyną i ponownie krótko zblenduj
  8. Przełóż masę do miseczki. Zblenduj twaróg, mascarpone, ksylitol i sok z limonki.
  9. Kiedy masa będzie jednolita dodaj zieloną masę z mleczka kokosowego. Zblenduj całość.
  10. Gotową zieloną masę sernikową przelej do wyłożonej herbatnikami formy do pieczenia. Włóż do lodówki na całą noc (lub do chwili całkowitego zastygnięcia sernika). Ciasto udekorować możesz pokrojoną limonką

Sernik na zimno z limonką i Japońską Zieloną Herbatą Matcha. Coraz bardziej popularny, i nic w tym dziwnego, ponieważ jest lekki i niezwykle smakowity.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills