
Składniki
- filet z piersi kurczaka 1 sztuka
- brokuły 1/2 sztuki
- makaron penne 1/2 szklanki
- ser naturalny 2 łyżki
- mleko 1,5% tł 1/2 szklanki
- ser mozzarella 1/4 sztuki (ok. 30g)
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- gałka muszkatołowa szczypta
- płatki migdałów 2 łyżki
Przygotowanie
Filet z piersi kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałeczki.
Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszaj z oliwą. Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni.
Następnie przełóż do żaroodpornej formy
- Przygotuj sos serowy: do rondelka wlej mleko, dodaj serek naturalny, mozzarellę i przyprawy. Mieszaj, aż sos będzie jednolity
- Ugotuj makaron al dente (czyli na ząb- lekko twarde)
- Ugotuj brokuły (tak, aby były lekko twarde)
Makaron wymieszaj z brokułem i wyłóż do naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Polej sosem serowym i piecz w nagrzanym do 180 stop C piekarniku przez około 20 min. Na koniec posyp płatkami migdałów