Składniki

  • filet z piersi kurczaka 1 sztuka
  • brokuły 1/2 sztuki
  • makaron penne 1/2 szklanki
  • ser naturalny 2 łyżki
  • mleko 1,5% tł 1/2 szklanki
  • ser mozzarella 1/4 sztuki (ok. 30g)
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • płatki migdałów 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Filet z piersi kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałeczki.

  2. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, wymieszaj z oliwą. Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni.

  3. Następnie przełóż do żaroodpornej formy

  4. Przygotuj sos serowy: do rondelka wlej mleko, dodaj serek naturalny, mozzarellę i przyprawy. Mieszaj, aż sos będzie jednolity
  5. Ugotuj makaron al dente (czyli na ząb- lekko twarde)
  6. Ugotuj brokuły (tak, aby były lekko twarde)
  7. Makaron wymieszaj z brokułem i wyłóż do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.  Polej sosem serowym i piecz w nagrzanym do 180 stop C piekarniku przez około 20 min. Na koniec posyp płatkami migdałów

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills