Składniki

  • mąka orkiszowa 2 szklanki
  • wrząca woda 3/4 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • sól szczypta

Farsz:

  • ziemniaki 800g
  • cebula 1 sztuka
  • masło 1 łyżka
  • sól i pieprz szczypta

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę i masło umieść w misce. Wlej wrzącą wodą, dodaj sól i wymieszaj składniki łyżką. Gdy woda nieco przestygnie zagnieć ciasto. Odstaw na około 30 min przykryte ściereczką.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  3. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na maśle.
  4. Wymieszaj ziemniaki z cebulą. Dopraw do smaku.
  5. Ciasto rozwałkuj. Wycinaj koła, w ich środek dodawaj łyżkę farszu, składaj i sklejaj dokładnie brzegi.
  1. Wareniki gotuj we wrzącej wodzie kilka minut. Po wypłynięciu na powierzchnię będą gotowe.

Wareniki to danie pochodzące z Ukrainy. Mają kształt półksiężyców, a w ich wnętrzu znajduj się bezmięsny farsz na bazie ziemniaków.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk