Składniki
- mąka orkiszowa 2 szklanki
- wrząca woda 3/4 szklanki
- masło 1 łyżka
- sól szczypta
Farsz:
- ziemniaki 800g
- cebula 1 sztuka
- masło 1 łyżka
- sól i pieprz szczypta
Przygotowanie
- Przesianą mąkę i masło umieść w misce. Wlej wrzącą wodą, dodaj sól i wymieszaj składniki łyżką. Gdy woda nieco przestygnie zagnieć ciasto. Odstaw na około 30 min przykryte ściereczką.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przeciśnij je przez praskę.
- Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na maśle.
- Wymieszaj ziemniaki z cebulą. Dopraw do smaku.
- Ciasto rozwałkuj. Wycinaj koła, w ich środek dodawaj łyżkę farszu, składaj i sklejaj dokładnie brzegi.
- Wareniki gotuj we wrzącej wodzie kilka minut. Po wypłynięciu na powierzchnię będą gotowe.
Wareniki to danie pochodzące z Ukrainy. Mają kształt półksiężyców, a w ich wnętrzu znajduj się bezmięsny farsz na bazie ziemniaków.