Składniki

  • mąka orkiszowa 1 szklanka
  • mleko 1,5% tł. 1 szklanka
  • woda gazowana 1/4 szklanki
  • jaja kurze 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • ser ricotta 4 łyżki
  • daktyle 4 sztuki
  • kakao 1 łyżka
  • borówki lub inne ulubione owoce

Przygotowanie

  1. Zmiksuj mąkę, mleko, wodę gazowaną i jaja
  2. Na rozgrzaną na patelni oliwę wylewaj ciasto i smaż naleśniki na złoty kolor
  3. Daktyle zalej wrzącą wodą i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie odsączone daktyle zmiksuj je z kakao
  4. Naleśnika posmaruj serem ricotta, musem z daktyli i wyłóż owoce

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills