Składniki

  • mąka orkiszowa 1 szklanka
  • olej kokosowy 1/2 szklanki
  • syrop klonowy 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka

 

  • powidła śliwkowe 4 łyżki
  • mascarpone 6 łyżek
  • jogurt grecki 1 szklanka
  • płatki migdałowe 2 łyżki

 

Przygotowanie

  1. Mąkę, olej kokosowy, syrop klonowy, proszek do pieczenia oraz aromat waniliowy wymieszaj i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około 1 godzinę
  2. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na blaszce na grubość kilku mm. Piecz w 180^C przez około 10-15 min
  3. Wystudzonego mazurka posmaruj powidłami śliwkowymi (lub ulubioną konfiturą).
  4. Mascarpone wymieszaj z jogurtem i wyłóż na powidła śliwkowe. Posyp płatkami migdałowymi.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk