Składniki

  • Ciastka owsiane 6 sztuk
  • Skyr jogurt typu islandzkiego 300g
  • Ser ricotta 300g
  • Jaja kurze 2 sztuki
  • Miód pszczeli 4 łyżki
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki
  • Kakao 2 łyżki
  • Sól himalajska szczypta

Przygotowanie

Pierwsza warstwa

  1. Białko ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  2. Dodaj ricottę, 150g jogurtu Skyr oraz miód- chwilę miksuj, aby składniki się połączyły.
  3. Przelej do pojemnika/ słoika i włóż do lodówki

Druga warstwa:

  1. Ciastka owsiane pokrusz i wymieszaj z 1 łyżką kakao oraz żółtkami.
  2. Masę o konsystencji mokrego piasku pokrusz na pierwszą warstwę i ponownie włóż do lodówki.

Trzecia warstwa:

  1. 150g jogurtu Skyr wymieszaj z 1 łyżką kakao.
  2. Masę kakaowo-jogurtową wylej na drugą warstwę.
  3. Posyp wiórkami kokosowymi.

Znacie oreo? Wszyscy je znają. Niektórzy uważają, że wszyscy je również uwielbiają!

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills