Składniki

  • mleko 1,5% tł. 1 szklanka
  • cukier brązowy 60g
  • drożdże piekarskie świeże 20g
  • jaja kurze 1 sztuka
  • mąka orkiszowa 500g
  • masło 60g
  • sól szczypta
  • skórka z pomarańczy z 1 sztuki

Kruszonka:

  • mąka pszenna pełnoziarnista 70g
  • masło 40g
  • cukier 20g

Przygotowanie

  1. Ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżką cukru i 3-4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15-20 minut)
  2. Pozostałą mąkę wsyp do miski. Dodaj resztę cukru i szczyptę soli.
  3. Dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko i miękkie masło. Wymieszaj. Następnie dodaj skórkę z pomarańczy. Wyrób ciasto (najlepiej zmiksuj przez około 4-5 minut)
  4. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (około 1 godzina)
  5. W czasie, gdy ciasto będzie podwajać swoją objętość przygotuj kruszonkę. Mąkę pszenną, masło i cukier dokładnie wymieszaj i zagnieć. Włóż do lodówki
  6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel je na 4 równe części i uformuj długie, wąskie 4 słupki
  7. Zapleć warkocz. Jego końce zlep i podwiń pod spód warkocza

     

  8. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warkocz przykryj ściereczką i pozostaw na około 40 min. Następnie pokrusz kruszonką. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 40 minut

Idealne, słodkie śniadanie

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk