Składniki
- mleko 1,5% tł. 1 szklanka
- cukier brązowy 60g
- drożdże piekarskie świeże 20g
- jaja kurze 1 sztuka
- mąka orkiszowa 500g
- masło 60g
- sól szczypta
- skórka z pomarańczy z 1 sztuki
Kruszonka:
- mąka pszenna pełnoziarnista 70g
- masło 40g
- cukier 20g
Przygotowanie
- Ciepłe mleko wymieszaj z pokruszonymi drożdżami, 1 łyżką cukru i 3-4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 15-20 minut)
- Pozostałą mąkę wsyp do miski. Dodaj resztę cukru i szczyptę soli.
- Dodaj wyrośnięty zaczyn, jajko i miękkie masło. Wymieszaj. Następnie dodaj skórkę z pomarańczy. Wyrób ciasto (najlepiej zmiksuj przez około 4-5 minut)
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość (około 1 godzina)
- W czasie, gdy ciasto będzie podwajać swoją objętość przygotuj kruszonkę. Mąkę pszenną, masło i cukier dokładnie wymieszaj i zagnieć. Włóż do lodówki
- Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel je na 4 równe części i uformuj długie, wąskie 4 słupki
- Zapleć warkocz. Jego końce zlep i podwiń pod spód warkocza
- Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Warkocz przykryj ściereczką i pozostaw na około 40 min. Następnie pokrusz kruszonką. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 40 minut
Idealne, słodkie śniadanie