Składniki

  • cukinia 2 sztuki
  • czarne oliwki 1 szklanka
  • czosnek 1 ząbek
  • oliwa z oliwek 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • ser mozzarella 5 plasterków
  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • bazylia kilka listków

Przygotowanie

  1. Zblenduj oliwki (bez pestek), czosnek, oliwę i ocet na czarny mus
  2. Cukinie przetnij wzdłuż i ugrilluj do miękkości
  3. W naczyniu żaroodpornym wyłóż cukinie, połóż plastry mozzarelli, wylej passatę pomidorową i zrób kleksy z czarnego pesto
  4. Piecz w nagrzanym do 180^C piekarniku przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj z listkami świeżej bazylii

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk dzieci i dorosłych