Składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista 3 szklanki
- mleko migdałowe 1 szklanka (może być również krowie)
- jaja kurze 1 sztuka
- masło 3 łyżki
- drożdże suszone 1 łyżeczka
- ksylitol 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, płatki orkiszowe- wg uznania (do wyboru)
Przygotowanie
- Masło i mleko lekko podgrzej (nie doprowadzając do wrzenia)
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlej mleko z masłem oraz jajko
- Wyrób ciasto, aby miało jednolitą konsystencję i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut (do wyrośnięcia)
- Z ciasta formuj małe bułeczki, posmaruj je mlekiem, na wierzch dodaj płatki/ pestki lub inne dodatki
- Piecz w nagrzanym do 180^C piekarniku przez 15-20 minut
U mnie wyszło 10 bułeczek