Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista 3 szklanki
  • mleko migdałowe 1 szklanka (może być również krowie)
  • jaja kurze 1 sztuka
  • masło 3 łyżki
  • drożdże suszone 1 łyżeczka
  • ksylitol 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • słonecznik, pestki dyni, płatki owsiane, płatki orkiszowe- wg uznania (do wyboru)

Przygotowanie

  1. Masło i mleko lekko podgrzej (nie doprowadzając do wrzenia)
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlej mleko z masłem oraz jajko
  3. Wyrób ciasto, aby miało jednolitą konsystencję i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut (do wyrośnięcia)
  4. Z ciasta formuj małe bułeczki, posmaruj je mlekiem, na wierzch dodaj płatki/ pestki lub inne dodatki
  5. Piecz w nagrzanym do 180^C piekarniku przez 15-20 minut

U mnie wyszło 10 bułeczek

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk