Składniki

masa makowa

  • mak biały 80g
  • miód 3 łyżki
  • marcepan 100g
  • białka jaj 1 sztuka
  • cynamon 2 łyżeczki

ciasto:

  • mąka pszenna 350g
  • jaja kurze 1 sztuka
  • drożdże 20g
  • żółtko jaja 1 sztuka
  • cukier puder 2 łyżki
  • masło 200g
  • cukier 70g
  • mleko 120ml
  • płatki migdałowe 1 garść

Przygotowanie

  1. Podgrzej w rondelku 60 ml mleka, a następnie dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukru. Przenieś masę do miski i poczekaj 10 minut.
  2. Do powstałej masy dodaj pozostałą mąkę, cukier i jajko. Zagnieć ciasto w malakserze lub ręcznie i pozostaw na 15-30 minut w ciepłym miejscu. Dodaj 100 g masła i zmiksuj. Pozostaw pod przykryciem na 1-1,5 godziny
  3. Biały mak zalej wodą i gotuj przez 30 minut. Odcedź i zblenduj. Białka jaj ubij na sztywną pianę i wymieszaj je razem z makiem, miodem i cynamonem.
  4. Ciasto rozwałkuj na blacie (powinno mieć grubość około 1 cm). Posmaruj je masłem, a następnie złóż. Powtórz tę czynność dwukrotnie.
  5. Następnie wytnij z ciasta równoramienne trójkąty. Połóż na każdym nadzienie i zwiń rogale.
  6. Wycięte i złożone rogale posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posyp migdałami i piecz w nagrzanym do 180oC piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 15-20 minut.
  7. Gdy rogale wystygną, posyp je cukrem pudrem

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk