Składniki
masa makowa
- mak biały 80g
- miód 3 łyżki
- marcepan 100g
- białka jaj 1 sztuka
- cynamon 2 łyżeczki
ciasto:
- mąka pszenna 350g
- jaja kurze 1 sztuka
- drożdże 20g
- żółtko jaja 1 sztuka
- cukier puder 2 łyżki
- masło 200g
- cukier 70g
- mleko 120ml
- płatki migdałowe 1 garść
Przygotowanie
- Podgrzej w rondelku 60 ml mleka, a następnie dodaj drożdże, łyżkę mąki i cukru. Przenieś masę do miski i poczekaj 10 minut.
- Do powstałej masy dodaj pozostałą mąkę, cukier i jajko. Zagnieć ciasto w malakserze lub ręcznie i pozostaw na 15-30 minut w ciepłym miejscu. Dodaj 100 g masła i zmiksuj. Pozostaw pod przykryciem na 1-1,5 godziny
- Biały mak zalej wodą i gotuj przez 30 minut. Odcedź i zblenduj. Białka jaj ubij na sztywną pianę i wymieszaj je razem z makiem, miodem i cynamonem.
- Ciasto rozwałkuj na blacie (powinno mieć grubość około 1 cm). Posmaruj je masłem, a następnie złóż. Powtórz tę czynność dwukrotnie.
- Następnie wytnij z ciasta równoramienne trójkąty. Połóż na każdym nadzienie i zwiń rogale.
- Wycięte i złożone rogale posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posyp migdałami i piecz w nagrzanym do 180oC piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 15-20 minut.
- Gdy rogale wystygną, posyp je cukrem pudrem