Składniki

  • bakłażan 1 sztuka
  • passata pomidorowa 100 g
  • pieczarki 4 sztuki
  • kasza gryczana 3 łyżki
  • mozzarella 2 plasterki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • czosnek  1 ząbek
  • bazylia kilka listków
  • przyprawy: papryka słodka, pieprz, bazylia, oregano

Uwaga: ser mozzarellę możesz wymienić na camembert, parmezan lub ser żółty.

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni ogrzej oliwę, dodaj pokrojone i obrane pieczarki, wlej odrobinę wody i duś aż będą miękkie.
  3. Wlej passatę pomidorową, przypraw do smaku. Sos podgrzewaj aż zgęstnieje.
  4. Dodaj kaszę i mozzarellę.
  5. Bakłażana przetnij wzdłuż i wydrąż miąższ. Faszeruj nadzieniem i ułóż na blaszy wyłożonej papierem.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz około 30 minut, aż bakłażan będzie miękki.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk