Składniki
- bakłażan 1 sztuka
- passata pomidorowa 100 g
- pieczarki 4 sztuki
- kasza gryczana 3 łyżki
- mozzarella 2 plasterki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- czosnek 1 ząbek
- bazylia kilka listków
- przyprawy: papryka słodka, pieprz, bazylia, oregano
Uwaga: ser mozzarellę możesz wymienić na camembert, parmezan lub ser żółty.
Przygotowanie
- Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni ogrzej oliwę, dodaj pokrojone i obrane pieczarki, wlej odrobinę wody i duś aż będą miękkie.
- Wlej passatę pomidorową, przypraw do smaku. Sos podgrzewaj aż zgęstnieje.
- Dodaj kaszę i mozzarellę.
- Bakłażana przetnij wzdłuż i wydrąż miąższ. Faszeruj nadzieniem i ułóż na blaszy wyłożonej papierem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz około 30 minut, aż bakłażan będzie miękki.