Składniki

  • Ser twarogowy półtłusty  100 g
  • Jabłko 1/2 sztuki
  • Jaja kurze całe 1 sztuka
  • Mąka orkiszowa 3 łyżki
  • Miód pszczeli  1/2 łyżki
  • Masło ekstra 1 łyżeczka
  • Cynamon 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Oddziel białko od żółtka.
  2. Do miski dodaj twaróg, żółtko (białko zostaw osobno), rozgnieć widelcem.
  3. Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  4. Starte jabłko dodaj do masy twarogowej razem z mąką, wymieszaj.
  5. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do miseczki
  6. Nakładaj małymi porcjami i smaż na patelni z dodatkiem masła (delikatnie przewracaj, żeby się nie rozpadały)
  7. Posyp cynamonem i polej miodem.

Uwaga: miód podajemy dzieciom po skończonym 1 roku życia.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk