Kto z nas w upalny dzień nie ma ochoty na smaczne, orzeźwiające lody?
Niemalże każdy je uwielbia, a te ze sklepowej lodówki nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. I bardzo dobrze, bo ich skład często jest długi i niekoniecznie są one dobrym wyborem. A przynajmniej nie codziennie.
Przychodzę dziś do Was z listą zakupów potrzebnych produktów do jutrzejszego przepisu na LODY truskawkowe. Mrożone truskawki możesz zmienić na każdym innym owocem.
Dziś garść ciekawostek na temat lodów (źródło):
- Już w I wieku naszej ery, w starożytnym Rzymie, jedzono śnieg z dodatkiem owoców, soków i miodu jako lody.
- Lody we współczesnej, znanej nam wersji, powstały w XVII-wiecznej Francji.
- Rożek do lodów został wymyślony w 1903 roku przez Włocha Italo Marchiony’ego żyjącego w Nowym Jorku.
- Rok później, w 1904 roku, został on spopularyzowany na Światowej Wystawie EXPO w Saint Louis kiedy syryjski producent gofrów zaczął je zwijać w rożki, żeby pomóc lodziarzowi, któremu się skończyły kubeczki.
- Najlepiej sprzedające się smaki lodów na świecie to wanilia (33% całej sprzedaży lodów) i czekolada (19%).
- Największy lodowy rożek został stworzony przez Włochów Mirco Della Vecchia i Andrea Andrighetti i miał 2,81 metra wysokości.
- Najwięcej lodów jest produkowanych w czerwcu.
- Najbardziej popularnym dodatkiem do lodów na świecie jest syrop czekoladowy.
- Żeby zjeść w całości rożek z jedną gałką lodów, średnio trzeba go polizać 50 razy.
- Idealna temperatura jedzonych lodów to ok. -14 do -12 stopni Celsjusza.
- Uczucie „zamarzania mózgu” ma miejsce, kiedy lody dotykają podniebienia.
- 20% osób dzieli się lodami ze swoimi zwierzętami.
- Przeciętna krowa podczas swojego życia produkuje ilość mleka wystarczającą do wyprodukowania miedzy 34000 a 35000 litrów lodów.
- Najwięcej lodów na świecie jest produkowane w USA.
- Lody stały się powszechnie dostępne dla ludzi we Francji w 1660 roku.
- Amerykanie świętowali zwycięstwo w II Wojnie Światowej jedząc lody i w 1946 roku zjedli ok. 19 litrów lodów na osobę.
- Istnieje specjalna dieta lodowa stworzona, żeby zrzucić wagę.
- Na początku istnienia telewizji, światła dawały tyle ciepła, że w programach telewizyjnych używano puree z ziemniaków, bo lody za szybko się roztapiały.
- 19% ludzi je lody w łóżku.
- 3% je w wannie.
- Więcej lodów sprzedaje się w niedzielę niż w jakikolwiek inny dzień tygodnia.
- Lody francuskie zawierają żółtka jaj.
- Rupert Grint, aktor grający Rona Weasleya w serii filmów o Harrym Potterze jako dziecko marzył, żeby zostać sprzedawcą lodów, więc kupił ciężarówkę z lodami za pieniądze zarobione na planie.
- Profesjonalni testerzy lodów używają złotych łyżek, żeby czuć w 100% smak lodów bez najmniejszego posmaku metalu.
- W Kanadzie więcej lodów sprzedaje się w zimie niż w lecie.
- 4 lutego w USA jest Narodowym Dniem Lodów na Śniadanie.
- Lody Eskimosów, zwane Akutaq, są produkowane z tłuszczu renifera, oleju z foki, śniegu lub wody, świeżych owoców i czasami mielonej ryby. Do mieszanki wpycha się ręcznie powietrze, aż tworzy zmarzniętą piankę. W innych wersjach Akutaq zawiera mięso albo tłuszcz łosia lub niedźwiedzia polarnego.
- „Surowa konina” to smak lodów sprzedawany w Japonii.
- W 1984 roku, prezydent USA Ronald Reagan nazwał lipiec Narodowym Miesiącem Lodów, a trzecią niedzielę tego miesiąca – Narodowym Dniem Lodów.
- W języku polskim termin „lody włoskie” ma aż 3 znaczenia – może oznaczać lody o konsystencji podobnej do sorbetu (ang. Italian ice), miękkie lody serwowane z automatu (ang. Soft serve) albo lody tworzone we włoskim stylu, inaczej zwane gelato.
- Lody amerykańskie od lodów włoskich (soft serve) różnią się metodą produkcji – włoskie są mocniej napowietrzone, a przez to bardziej miękkie i kopulaste w kształcie, a amerykańskie – mocno zmrożone i w kształcie świderka – są wysokie i wąskie.
- Po analizie rynku stwierdzono, że lody sprzedają się wielokrotnie lepiej podczas recesji lub wojny.
- Prawdopodobnie najdziwniejszym smakiem lodów były lody o smaku ogórków kiszonych, reklamowane dla ciężarnych kobiet.
- Cukier w lodach zmniejsza temperaturę topnienia, a tłuszcze są odpowiedzialne za kremową konsystencję.
- Lody na patyku i batony lodowe zostały wprowadzone w 1920 roku.
- 87% Amerykanów ma zawsze lody w zamrażalniku.
- Około 9% mleka wyprodukowanego na Amerykańskich farmach jest wykorzystywane do produkcji lodów.
- Włoskie prawo określa, że gelato powinny zawierać co najmniej 3,5% tłuszczu z mleka, natomiast w USA lodami można nazwać produkty o zawartości tłuszczu minimum 10%.
- W USA najwięcej lodów produkuje się w Kalifornii.
- Na Hawajach rośnie owoc inga edulis, który smakuje identycznie jak lody waniliowe.
- Przez jakiś czas w Kansas nielegalne było serwowanie lodów na placku z wiśniami.
- Wbrew przekonaniu, że lody są często jedzone w kosmosie, były one tylko na jednej podróży kosmicznej – zapewniały załodze Apollo 7 szybki dostęp do cukru.
- W 1940 roku naukowcy uznali, że lody są odpowiedzialne za epidemię wirusa polio, tylko dlatego, że statystyki pokazywały najwięcej zachorowań w lecie, czyli wtedy, kiedy dzieci jedzą lody (w rzeczywistości lody nie mają nic wspólnego z tą chorobą).
- W języku angielskim dawniej lody nazywano cream ice zamiast ice cream.
- Cesarz rzymski Neron wysyłał swoich ludzi na wyprawy po śnieg w góry. Następnie przechowywał go w specjalnych pomieszczeniach pod pałacem i robił z niego lody.
- Pierwsze izolowane pomieszczenia chłodnicze powstały ok. 1800 roku.
- Tradycyjne smaki gelato to wanilia, czekolada, orzech włoski, pistacja, śmietanka i stracciatella.
- Już wieki temu ludzie tworzyli orzeźwiające, letnie desery schładzając słodką śmietanę lub custard za pomocą lodu.
- Stworzono lody o smaku awokado, czosnku, piwa, jalapeno, dynii, bekonu, pizzy pepperoni i wiele innych nietypowych smaków.
- W Japonii jednymi z najbardziej popularnych lodów są lody o smaku matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty.