Kto z nas w upalny dzień nie ma ochoty na smaczne, orzeźwiające lody?

Niemalże każdy je uwielbia, a te ze sklepowej lodówki nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. I bardzo dobrze, bo ich skład często jest długi i niekoniecznie są one dobrym wyborem. A przynajmniej nie codziennie.

Przychodzę dziś do Was z listą zakupów potrzebnych produktów do jutrzejszego przepisu na LODY truskawkowe. Mrożone truskawki możesz zmienić na każdym innym owocem.

Dziś garść ciekawostek na temat lodów (źródło):

  1. Już w I wieku naszej ery, w starożytnym Rzymie, jedzono śnieg z dodatkiem owoców, soków i miodu jako lody.
  2. Lody we współczesnej, znanej nam wersji, powstały w XVII-wiecznej Francji.
  3. Rożek do lodów został wymyślony w 1903 roku przez Włocha Italo Marchiony’ego żyjącego w Nowym Jorku.
  4. Rok później, w 1904 roku, został on spopularyzowany na Światowej Wystawie EXPO w Saint Louis kiedy syryjski producent gofrów zaczął je zwijać w rożki, żeby pomóc lodziarzowi, któremu się skończyły kubeczki.
  5. Najlepiej sprzedające się smaki lodów na świecie to wanilia (33% całej sprzedaży lodów) i czekolada (19%).
  6. Największy lodowy rożek został stworzony przez Włochów Mirco Della Vecchia i Andrea Andrighetti i miał 2,81 metra wysokości.
  7. Najwięcej lodów jest produkowanych w czerwcu.
  8. Najbardziej popularnym dodatkiem do lodów na świecie jest syrop czekoladowy.
  9. Żeby zjeść w całości rożek z jedną gałką lodów, średnio trzeba go polizać 50 razy.
  10. Idealna temperatura jedzonych lodów to ok. -14 do -12 stopni Celsjusza.
  11. Uczucie „zamarzania mózgu” ma miejsce, kiedy lody dotykają podniebienia.
  12. 20% osób dzieli się lodami ze swoimi zwierzętami.
  13. Przeciętna krowa podczas swojego życia produkuje ilość mleka wystarczającą do wyprodukowania miedzy 34000 a 35000 litrów lodów.
  14. Najwięcej lodów na świecie jest produkowane w USA.
  15. Lody stały się powszechnie dostępne dla ludzi we Francji w 1660 roku.
  16. Amerykanie świętowali zwycięstwo w II Wojnie Światowej jedząc lody i w 1946 roku zjedli ok. 19 litrów lodów na osobę.
  17. Istnieje specjalna dieta lodowa stworzona, żeby zrzucić wagę.
  18. Na początku istnienia telewizji, światła dawały tyle ciepła, że w programach telewizyjnych używano puree z ziemniaków, bo lody za szybko się roztapiały.
  19. 19% ludzi je lody w łóżku.
  20. 3% je w wannie.
  21. Więcej lodów sprzedaje się w niedzielę niż w jakikolwiek inny dzień tygodnia.
  22. Lody francuskie zawierają żółtka jaj.
  23. Rupert Grint, aktor grający Rona Weasleya w serii filmów o Harrym Potterze jako dziecko marzył, żeby zostać sprzedawcą lodów, więc kupił ciężarówkę z lodami za pieniądze zarobione na planie.
  24. Profesjonalni testerzy lodów używają złotych łyżek, żeby czuć w 100% smak lodów bez najmniejszego posmaku metalu.
  25. W Kanadzie więcej lodów sprzedaje się w zimie niż w lecie.
  26. 4 lutego w USA jest Narodowym Dniem Lodów na Śniadanie.
  27. Lody Eskimosów, zwane Akutaq, są produkowane z tłuszczu renifera, oleju z foki, śniegu lub wody, świeżych owoców i czasami mielonej ryby. Do mieszanki wpycha się ręcznie powietrze, aż tworzy zmarzniętą piankę. W innych wersjach Akutaq zawiera mięso albo tłuszcz łosia lub niedźwiedzia polarnego.
  28. „Surowa konina” to smak lodów sprzedawany w Japonii.
  29. W 1984 roku, prezydent USA Ronald Reagan nazwał lipiec Narodowym Miesiącem Lodów, a trzecią niedzielę tego miesiąca – Narodowym Dniem Lodów.
  30. W języku polskim termin „lody włoskie” ma aż 3 znaczenia – może oznaczać lody o konsystencji podobnej do sorbetu (ang. Italian ice), miękkie lody serwowane z automatu (ang. Soft serve) albo lody tworzone we włoskim stylu, inaczej zwane gelato.
  31. Lody amerykańskie od lodów włoskich (soft serve) różnią się metodą produkcji – włoskie są mocniej napowietrzone, a przez to bardziej miękkie i kopulaste w kształcie, a amerykańskie – mocno zmrożone i w kształcie świderka – są wysokie i wąskie.
  32. Po analizie rynku stwierdzono, że lody sprzedają się wielokrotnie lepiej podczas recesji lub wojny.
  33. Prawdopodobnie najdziwniejszym smakiem lodów były lody o smaku ogórków kiszonych, reklamowane dla ciężarnych kobiet.
  34. Cukier w lodach zmniejsza temperaturę topnienia, a tłuszcze są odpowiedzialne za kremową konsystencję.
  35. Lody na patyku i batony lodowe zostały wprowadzone w 1920 roku.
  36. 87% Amerykanów ma zawsze lody w zamrażalniku.
  37. Około 9% mleka wyprodukowanego na Amerykańskich farmach jest wykorzystywane do produkcji lodów.
  38. Włoskie prawo określa, że gelato powinny zawierać co najmniej 3,5% tłuszczu z mleka, natomiast w USA lodami można nazwać produkty o zawartości tłuszczu minimum 10%.
  39. W USA najwięcej lodów produkuje się w Kalifornii.
  40. Na Hawajach rośnie owoc inga edulis, który smakuje identycznie jak lody waniliowe.
  41. Przez jakiś czas w Kansas nielegalne było serwowanie lodów na placku z wiśniami.
  42. Wbrew przekonaniu, że lody są często jedzone w kosmosie, były one tylko na jednej podróży kosmicznej – zapewniały załodze Apollo 7 szybki dostęp do cukru.
  43. W 1940 roku naukowcy uznali, że lody są odpowiedzialne za epidemię wirusa polio, tylko dlatego, że statystyki pokazywały najwięcej zachorowań w lecie, czyli wtedy, kiedy dzieci jedzą lody (w rzeczywistości lody nie mają nic wspólnego z tą chorobą).
  44. W języku angielskim dawniej lody nazywano cream ice zamiast ice cream.
  45. Cesarz rzymski Neron wysyłał swoich ludzi na wyprawy po śnieg w góry. Następnie przechowywał go w specjalnych pomieszczeniach pod pałacem i robił z niego lody.
  46. Pierwsze izolowane pomieszczenia chłodnicze powstały ok. 1800 roku.
  47. Tradycyjne smaki gelato to wanilia, czekolada, orzech włoski, pistacja, śmietanka i stracciatella.
  48. Już wieki temu ludzie tworzyli orzeźwiające, letnie desery schładzając słodką śmietanę lub custard za pomocą lodu.
  49. Stworzono lody o smaku awokado, czosnku, piwa, jalapeno, dynii, bekonu, pizzy pepperoni i wiele innych nietypowych smaków.
  50. W Japonii jednymi z najbardziej popularnych lodów są lody o smaku matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills