Trwa właśnie sezon CUKINIOWY. Kto z Was ma ogródek warzywny przy domu czy ogródek działkowy, w którym uprawia to warzywa wie doskonale, że cukinia świeżo zerwana cukinia smakuje o niebo lepiej niż ta, ze sklepowej półki. Zachęcam więc Was serdecznie do kolejnej przygody- własnego ogródka warzywnego.

Ale zanim to nastąpi chce Wam zdradzić kilka ciekawostek na temat cukinii.

Jest ona warzywem z rodziny dyniowatych. Jako filolog włoski zdradzę Wam, że jej nazwa w języku mieszkańców Półwyspu Apenińskiego „zucchina” oznacza dosłownie małą dynię. A więc na sam początek mamy już podobieństwo lingwistyczne. Ale to nie wszystko.

Cukinia pochodzi z Ameryki Północnej. Dziś znana i uprawiana jest na całym świecie. Do naszego kraju dotarła po II Wojnie Światowej. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminę C, A i K oraz takich składników mineralnych jak: potas, miedź, cynk, fosfor, magnez. Warzywo to ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną- zaledwie 15 kalorii w 100 g.

Pobierz listę zakupów, wybierz się z dzieckiem na działkę/ do sklepu i przygotujcie się na jutrzejsze gotowanie <3

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk