Składniki
- jogurt grecki 200g
- ogórek zielony 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- oliwa z oliwek 1 łyżka
Przygotowanie
- Ogórki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na ok. 10-15 min.
- Odlej wytworzoną wodę. Dodaj jogurt oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
- Polej łyżką oliwy i podawaj z chlebkiem pita lub kromką czosnkową
Wakacje w pełni, 40 stopni w cieniu, brak chęci na dłuższe przygody w kuchni.
Przychodzę z szybkim, typowo greckim przepisem na najbardziej znaną przystawkę tego kraju. Przepis pochodzi od Nikosa z Lefkady.
TZATZIKI, bo o nich mowa to dip skomponowany z jogurtu greckiego (i tutaj, najlepiej, aby miał on przynajmniej 5- 10% tł.), startego na tarce ogórka, przeciśniętego czosnku oraz oliwy z oliwek.
Wskazówka od Nikosa: to nie zostało zawarte w składnikach, ani w przepisie!
Do jogurtu oraz startych ogórków z czosnkiem dodaj 2 łyżki octu winnego. Jest to tajemniczy składnik, który nadaje typowego dla greków smaku.
A z ciekawostek, jakie odnalazłam dzięki wujkowi Google na temat powstania Grecji:
Dawno, dawno temu, w krainie leżącej na wschodnim wybrzeżu Morza Śródziemnego żyła sobie beztrosko pewna piękna księżniczka, córka fenickiego władcy. Cieszyła się każdym momentem i nie miała praktycznie żadnych zmartwień. Wszystko zmieniło się jednak diametralnie, kiedy podczas spaceru po łące (albo po plaży) napotkała przepiękną, nieziemską istotę. Widok olbrzymiego białego byka zapierał jej dech w piersiach i onieśmielał, ale dała się zwieść jego urokowi i po chwili siedziała już na jego grzbiecie.
Okazało się, że był to chytry fortel uknuty przez Zeusa, który całą szopkę z białym bykiem wymyślił tylko po to, aby uwieść piękną Europę, porwać i zamieszkać z nią w jaskini na Krecie. Tam mieli wziąć ślub, a księżniczka miała urodzić my dwójkę dzieci – Minosa i Radamantysa. Te wydarzenia miały też dać początek cywilizacyjnemu rozwojowi naszego kontynentu, który został nazwany na cześć bohaterki tego greckiego mitu.