Składniki

  • Mąka orkiszowa 150g
  • Masło extra 100g
  • Ksylitol 50g
  • Żółtko jaja 1 sztuka

Masa pistacjowa

  • Mascarpone 250g
  • Śmietana 36% tł 180g
  • Pistacje garść

Śmietanę 36%tł możesz zamienić na krem kokosowy do ubijania (wegański zamiennik)

Przygotowanie

  1. Mąkę, masło, ksylitol i żółtko wymieszaj. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 20-30 min.
  2. Ciasto rozwałkuj i nożem do pizzy wycinaj koła takiej wielkości, aby wypełniły foremki do pieczenia
  3. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 12 min
  4. Połowę garści pistacji rozgnieć na proszek
  5. Kremówkę ubij na sztywną pianę, dodaj mascarpone, rozgniecione pistacje i wymieszaj
  6. Masę nakładaj na przestudzone babeczki. Posyp połową garści pistacji

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills