Składniki
- Mąka orkiszowa 150g
- Masło extra 100g
- Ksylitol 50g
- Żółtko jaja 1 sztuka
Masa pistacjowa
- Mascarpone 250g
- Śmietana 36% tł 180g
- Pistacje garść
Śmietanę 36%tł możesz zamienić na krem kokosowy do ubijania (wegański zamiennik)
Przygotowanie
- Mąkę, masło, ksylitol i żółtko wymieszaj. Zagnieć ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 20-30 min.
- Ciasto rozwałkuj i nożem do pizzy wycinaj koła takiej wielkości, aby wypełniły foremki do pieczenia
- Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 12 min
- Połowę garści pistacji rozgnieć na proszek
- Kremówkę ubij na sztywną pianę, dodaj mascarpone, rozgniecione pistacje i wymieszaj
- Masę nakładaj na przestudzone babeczki. Posyp połową garści pistacji