Składniki

Spód ciasta

  • płatki owsiane 120g
  • mielone migdały 50g
  • masło 10g
  • banan 3 sztuki
  • kakao 2 łyżki

Masa skyrowa

  • jogurt typu skyr 350g
  • jogurt naturalny 100g
  • mleczko kokosowe 200g
  • żelatyna 15g
  • borówki 2 garści

Przygotowanie

  1. Masło przygotuj w temperaturze pokojowej. Zblenduj masło, płatki owsiane, migdały, banana i kakao. Przełóż na spód tortownicy (ja użyłam formy 20cm)
  2. Skyr, jogurt naturalny, mleczko kokosowe zmiksuj.
  3. Żelatynę zalej gorącą wodą (do koło połowy szklanki). Wymieszaj i pozostaw na 5 minut
  4. Do szklanki z żelatyną dodaj kilka łyżek masy jogurtowej, a następnie przelej wszystko do masy jogurtowej i ponownie zmiksuj. Dodaj borówki.
  5. Masę wylej do tortownicy. Włóż do lodówki na minimum 4-5 godzin

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills