Składniki

  • płatki owsiane 250g
  • mąka orkiszowa 100g
  • migdały mielone 100g
  • banan 2 sztuki
  • masło orzechowe 4 łyżki
  • jaja kurze 2 sztuki
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • czekolada gorzka 200g

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zalej wrzącą wodą (około 1 i 1/2 szklanki),  wymieszaj i odstawi na 5-10 minut
  2. Mąkę, migdały mielone, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w misce
  3. W drugiej misce zmiksuj nasączone płatki owsiane z rozbełtanymi bananami, masłem orzechowym i jajami. Dodaj produkty suche (z punktu 2) i wymieszaj
  4. Dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto przelej do formy do pieczenia (u mnie tortownica 24 cm)
  5. Piecz w nagrzanym do 180^ C piekarniku około 1 godzinę

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills