Składniki

  • herbatniki bez cukru 200g
  • jogurt grecki 2 szklanki
  • daktyle suszone 10 sztuk
  • mleko kokosowe* 1 szklanka
  • cukier trzcinowy* 3/4 szklanki
  • olej kokosowy* 2 łyżki
  • bezy małe opakowanie

Mleko kokosowe, cukier trzcinowy oraz olej kokosowy możesz zamienić na gotowy kajmak

Przygotowanie

  1. Kajmak: na patelnię wlej mleko kokosowe, dodaj cukier i delikatnie mieszając gotuj przez 15-20 min (aby masa była gęsta). Zdejmij z ogna. Po kilku minutach dodaj olej kokosowy. Pozostaw do przestygnięcia.
  2. Herbatniki pokrusz i wyłóż na dno naczynia
  3. Daktyle namocz we wrzątku przez 15-20 min, a następnie zblenduj. Wyłóż na herbatniki
  4. Na masę  daktylową wylej jogurt, a następnie kajmak. Bezy pokrusz i wyłóż na wierzch deseru

Kolejność warstw możesz dowolnie zmieniać

Przepis na Polvito Uruguayo, czyli typowy kanaryjski deser. Deser pochodzi z Urugwaju, jednak na wyspach kanaryjskich jest jak pierogi z ziemniakami w Polsce- dostępny wszędzie. Składa się z herbatników, śmietany oraz krówki. My nieznacznie zmieniłyśmy przepis, aby był lżejszy, jednak przepyszny smak pozostaje.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk dzieci i dorosłych