
Składniki
- herbatniki bez cukru 200g
- jogurt grecki 2 szklanki
- daktyle suszone 10 sztuk
- mleko kokosowe* 1 szklanka
- cukier trzcinowy* 3/4 szklanki
- olej kokosowy* 2 łyżki
- bezy małe opakowanie
Mleko kokosowe, cukier trzcinowy oraz olej kokosowy możesz zamienić na gotowy kajmak
Przygotowanie
- Kajmak: na patelnię wlej mleko kokosowe, dodaj cukier i delikatnie mieszając gotuj przez 15-20 min (aby masa była gęsta). Zdejmij z ogna. Po kilku minutach dodaj olej kokosowy. Pozostaw do przestygnięcia.
- Herbatniki pokrusz i wyłóż na dno naczynia
- Daktyle namocz we wrzątku przez 15-20 min, a następnie zblenduj. Wyłóż na herbatniki
- Na masę daktylową wylej jogurt, a następnie kajmak. Bezy pokrusz i wyłóż na wierzch deseru
Kolejność warstw możesz dowolnie zmieniać
Przepis na Polvito Uruguayo, czyli typowy kanaryjski deser. Deser pochodzi z Urugwaju, jednak na wyspach kanaryjskich jest jak pierogi z ziemniakami w Polsce- dostępny wszędzie. Składa się z herbatników, śmietany oraz krówki. My nieznacznie zmieniłyśmy przepis, aby był lżejszy, jednak przepyszny smak pozostaje.