Składniki
- drożdże piekarskie świeże 15g
- mąka orkiszowa 300g
- mleko 1,5%tł 2/3 szklanki
- jaja kurze 2 sztuki
- masło 70g
- ksylitol 3 łyżki (lub cukier brązowy)
- sól szczypta
- banan 4 sztuki
- czekolada (ulubiona) 100g
Przygotowanie
- Pokruszone drożdże zalej 50ml ciepłego, lecz nie gorącego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki orkiszowej. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw pod przykryciem przez około 15-20 minut
- Mleko (które pozostało) wymieszaj z masłem. Roztop i ostudź
- Wymieszaj mąkę, cukier oraz sól
- Do mąki dodaj rozczyn z drożdży i wymieszaj. Dodaj jaja i rozpuszczone masło z mlekiem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji
- Wyrób ciasto, aby było elastyczne i błyszczące. Nie powinno ono kleić się do rąk. Może to trwać nawet 15-20 minut.
- Ciasto pozostaw do wyrośnięcia około 45-60 minut, aby podwoiło swoją objętość
- Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje i rozwałkuj
- Wycinaj koła, w ich środek dodawaj plasterek banana, kostkę czekolady. Składaj i sklejaj dokładnie brzegi. Gotowe pierogi pozostaw do wyrośnięcia na około 10-20min.
- Piecz w temperaturze 180^C przez około 15-20 min