Składniki

  • drożdże piekarskie świeże 15g
  • mąka orkiszowa 300g
  • mleko  1,5%tł 2/3 szklanki
  • jaja kurze 2 sztuki
  • masło 70g
  • ksylitol 3 łyżki (lub cukier brązowy)
  • sól szczypta
  • banan 4 sztuki
  • czekolada (ulubiona) 100g

Przygotowanie

  1. Pokruszone drożdże zalej 50ml ciepłego, lecz nie gorącego mleka. Dodaj łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki orkiszowej. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw pod przykryciem przez około 15-20 minut
  2. Mleko (które pozostało) wymieszaj z masłem. Roztop i ostudź
  3. Wymieszaj mąkę, cukier oraz sól
  4. Do mąki dodaj rozczyn z drożdży i wymieszaj. Dodaj jaja i rozpuszczone masło z mlekiem. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji
  5. Wyrób ciasto, aby było elastyczne i błyszczące. Nie powinno ono kleić się do rąk. Może to trwać nawet 15-20 minut.
  6. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia około 45-60 minut, aby podwoiło swoją objętość
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze porcje i rozwałkuj
  8. Wycinaj koła, w ich środek dodawaj plasterek banana, kostkę czekolady. Składaj i sklejaj dokładnie brzegi. Gotowe pierogi pozostaw do wyrośnięcia na około 10-20min.
  9. Piecz w temperaturze 180^C przez około 15-20 min

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills