Składniki

  • mąka orkiszowa 1 szklanka
  • mleko 1,5%tł. 3/4 szklanki
  • jaja kurze 1 sztuka
  • oliwa 2 łyżki
  • proszek do pieczenia szczypta

Krem czekoladowy:

  • gorzka czekolada 1 tabliczka
  • mleczko kokosowe 100ml
  • miód pszczeli 2 łyżki
  • borówki garść (wybierz ulubione owoce)

Przygotowanie

  1. Mąkę, mleko, jaja, oliwę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce
  2. Masę przełóż do naczynia do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180^C piekarniku przez około 10-15 min
  3. Wystudź i przekrój wzdłuż.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszoną tabliczkę czekolady, stopniowo wlewaj mleko kokosowe i mieszaj. Pod koniec dodaj miód, wymieszaj.
  5. Kanapkę smaruj czekoladowym kremem, a następnie przykryj drugą częścią ciasta. Podawaj ze świeżymi owocami

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills