Składniki

  • bakłażan 1 sztuka
  • parmezan 30g
  • sól 1 łyżeczka
  • siemię lniane 1 łyżka
  • sezam 1 łyżka
  • bułka tarta 50 g
  • mąka orkiszowa 2 łyżki
  • mleko 1,5% tł 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki (do smażenia)

Przygotowanie

  1. Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Oprósz solą i odstaw na 30 minut, by bakłażan puścił sok
  2. W tym czasie w miseczce wymieszaj siemię lniane, sezam, bułkę tartą oraz parmezan starty na tarce o drobnych oczkach
  3. W drugiej misce roztrzep mąkę z mlekiem.
  4. Bakłażana osusz ręcznikiem papierowym, namocz w mleku z mąką, a następnie w panierce z obu stron
  5. Na rozgrzanej na patelni oliwie smaż krążki bakłażanowe

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills