
Składniki
- bakłażan 1 sztuka
- parmezan 30g
- sól 1 łyżeczka
- siemię lniane 1 łyżka
- sezam 1 łyżka
- bułka tarta 50 g
- mąka orkiszowa 2 łyżki
- mleko 1,5% tł 1/2 szklanki
- oliwa z oliwek 2 łyżki (do smażenia)
Przygotowanie
- Bakłażana umyj i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Oprósz solą i odstaw na 30 minut, by bakłażan puścił sok
- W tym czasie w miseczce wymieszaj siemię lniane, sezam, bułkę tartą oraz parmezan starty na tarce o drobnych oczkach
- W drugiej misce roztrzep mąkę z mlekiem.
- Bakłażana osusz ręcznikiem papierowym, namocz w mleku z mąką, a następnie w panierce z obu stron
- Na rozgrzanej na patelni oliwie smaż krążki bakłażanowe