Składniki
- mąka orkiszowa 500g
- drożdże piekarskie 4g
- oliwa z oliwek 40ml
- mleko migdałowe 300ml
- cukier brązowy 1 łyżka
- jaja kurze 2 sztuki
- powidła śliwkowe 6 łyżek
Przygotowanie
- Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru. Dolej 3 łyżki mleka.
- Wymieszaj drożdże z mąką.
- Do powstałej mieszaniny dodaj oliwę i wymieszaj z mlekiem migdałowym. Wbij jajka.
- Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw na 45 min w ciepłe miejsce.
- Ciasto zagnieć po raz drugi i podziel na 2 lub 3 części
- Pojedyncze części ciasta rozwałkuj w formę prostokąta w taki sposób, aby dopasować go do keksówki. Na rozwałkowane ciasto nałóż powidła śliwkowe i zwiń ciasto.
- Piecz w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem odłóż gotowe ciasto na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, a przed samym pieczeniem nakłuj widelcem