Składniki

  • mąka orkiszowa 500g
  • drożdże piekarskie 4g
  • oliwa z oliwek 40ml
  • mleko migdałowe 300ml
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • jaja kurze 2 sztuki
  • powidła śliwkowe 6 łyżek

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru. Dolej 3 łyżki mleka.
  2. Wymieszaj drożdże z mąką.
  3. Do powstałej mieszaniny dodaj oliwę i wymieszaj z mlekiem migdałowym. Wbij jajka.
  4. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw na 45 min w ciepłe miejsce.
  5. Ciasto zagnieć po raz drugi i podziel na 2 lub 3 części
  6. Pojedyncze części ciasta rozwałkuj w formę prostokąta w taki sposób, aby dopasować go do keksówki. Na rozwałkowane ciasto nałóż powidła śliwkowe i zwiń ciasto.
  7. Piecz w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 45 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem odłóż gotowe ciasto na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, a przed samym pieczeniem nakłuj widelcem

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk