Składniki

  • mąka orkiszowa 1 i 1/2 szklanki
  • cukinia 1 sztuka
  • jaja kurze 2 sztuki
  • cukier brązowy 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 sztuka

 

  • banan 1 sztuka
  • mascarpone 150g
  • jogurt naturalny 400g

 

  • mleczko kokosowe 50g
  • gorzka czekolada 4 kostki

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odsącz od nadmiaru wody.
  2. Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj oliwę z oliwek.
  3. Do masy jajecznej dodaj startą cukinię. Delikatnie wymieszaj składniki. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Gotową masę przelej do formy do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180^C przez 20-30 minut

Krem

5. Ser mascarpone zmiksuj z jogurtem naturalnym.

6. Na wystudzone ciasto wyłóż pokrojony banan, a następnie wylej masę jogurtową

Polewa

7. Mleczko kokosowe podgrzej w garnuszku razem z czekoladą. Wylej na ciasto.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills