Składniki

  • bulion warzywny 1 litr
  • botwinka 1 pęczek
  • kefir 1  i 1/2 szklanki
  • jaja kurze 2 sztuki
  • rzodkiewka 4 sztuki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • ocet winny 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Zagotuj bulion warzywny (marchew, seler, por, pietruszka, cebula)
  2. Ugotuj jaja na twardo. Rzodkiewkę umyj i pokrój
  3. Botwinkę opłucz i obetnij korzonki. Buraczki obierz i pokrój w kosteczkę, a łodygi i liście drobno posiekaj
  4. Zagotuj przygotowany wcześniej bulion, dodaj pokrojone buraczki i gotuj na małym ogniu ok 6 minut. Dodaj łodyżki oraz liście i gotuj przez ok 4-5 minut
  5. Dodaj sok z cytryny i ocet. Gotuj ok 1 minutę. Dopraw do smaku
  6. Ostudź i przed podaniem wymieszaj w kefirem. Podawaj z pokrojonym jajem i rzodkiewką

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills