
Składniki
- bulion warzywny 1 litr
- botwinka 1 pęczek
- kefir 1 i 1/2 szklanki
- jaja kurze 2 sztuki
- rzodkiewka 4 sztuki
- sok z cytryny 1 łyżka
- ocet winny 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Zagotuj bulion warzywny (marchew, seler, por, pietruszka, cebula)
- Ugotuj jaja na twardo. Rzodkiewkę umyj i pokrój
- Botwinkę opłucz i obetnij korzonki. Buraczki obierz i pokrój w kosteczkę, a łodygi i liście drobno posiekaj
- Zagotuj przygotowany wcześniej bulion, dodaj pokrojone buraczki i gotuj na małym ogniu ok 6 minut. Dodaj łodyżki oraz liście i gotuj przez ok 4-5 minut
- Dodaj sok z cytryny i ocet. Gotuj ok 1 minutę. Dopraw do smaku
- Ostudź i przed podaniem wymieszaj w kefirem. Podawaj z pokrojonym jajem i rzodkiewką