Składniki

  • mąka pszenna 3 i 1/2 szklanki
  • woda gorąca 1 i 1/3 szklanki
  • drożdże suche 7g (jedno małe opakowanie)
  • sól szczypta

Przygotowanie

  1. Drożdże wsyp do szklanki z 1/3 gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 5 min
  2. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj rozczyn z drożdży, wodę i sól. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto.
  3. Ciasto podziel na 8-10 części. Z każdej z nich uformuj kulkę
  4. Na blaszce i na papierze do pieczenia wykładaj kulki i rozpłaszczaj do grubości około 4-6 mm
  5. Blaszkę zakryj ściereczką i pozostaw do napuszenia na około 45 minut- 1 godzinę
  6. Zdejmij ściereczkę, a blaszkę włóż do nagrzanego do 180^C piekarnika i piecz przez około 15 minut. Dobrze jest przewrócić każdy z chlebków pita, gdy uzyskają złoty kolor na drugą stronę
  7. Chlebki pita wystudzić, a następnie przekroić na pół i dodać farsz

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk dzieci i dorosłych