Składniki

  • płatki owsiane 2 szklanki
  • migdały/ orzechy 1 szklanka
  • nasiona słonecznika/ pestki dyni 1/2 szklanki
  • żurawina suszona 1/2 szklanki
  • daktyle suszone 1/2 szklanki
  • morele suszone  1/2 szklanki
  • sok pomarańczowy 1 szklanka
  • cynamon 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Orzechy i suszone owoce posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. W misce wymieszaj płatki owsiane, a następnie dodaj bakalie.
  3. Do miski wsyp cynamon. Zalej sokiem pomarańczowym. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp granolę i rozłóż równomiernie. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Podczas pieczenia przemieszaj 2-3 razy, aby granola nie przywarła do papieru.

Aromatyczna, pełna orzechów i bakalii granola.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk