Dziś przedstawiam Wam przepis na wyrazistą i zieloną jak wielki ogr Shrek pastę z awokado i suszonych pomidorów.

Awokado znane jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Pochodzi z południowo-środkowego Meksyku, gdzie hodowane było od bardzo dawna. Owoce te stanowiły fundament jadłospisu Azteków.

Awokado uznawane jest za afrodyzjak. Często nazywa się je również gruszką smaczliwką” lub „gruszką aligatora”

Wartości odżywcze awokado w 100g to:

wartość energetyczna 160kcal

  • Białko ogółem – 2,00 g
  • Tłuszcz – 14,66 g
  • Węglowodany – 8,53 g (w tym cukry proste 0,66)
  • Błonnik – 6,7 g

Choć w awokado jest niewiele cukru, to ze względu na dużą zawartość tłuszczu jest najbardziej kalorycznym owocem. Natomiast warto wiedzieć, że Naukowcy z Loma Linda University w Kalifornii (USA) odkryli, że awokado może pomóc kontrolować apetyt. Zjedzenie połowy awokado powoduje, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej i spada ochota na podjadanie między posiłkami.

Owoce awokado zawierają dużą ilość witamin C, E i A, które są przeciwutleniaczami oraz wykazują działanie antynowotworowe. Mają też sporo witamin z grupy B, cennych substancji wspierających pracę mózgu i układu nerwowego. Awokado to dobre źródło białka i błonnika. Zawiera też wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Jak spożywać awokado?

Awokado można jeść jako dodatek do sałatki lub jako samodzielny produkt. Można też przyrządzić z niego pyszną pastę guacamole. My proponujemy pastę z awokado, suszonych pomidorów, pestek dyni, szczypiorku.

Wydrukuj listę zakupów i wspólnie z dzieckiem wybierz się do sklepu. Weźcie ze sobą długopis lub kredkę i niech dziecko samodzielnie szuka produktów (dlatego właśnie są one w wersji rysunkowej) i odznacza znalezione.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk