Pozdrawiam Was dziś prosto z gorącej Grecji, gdzie poznaje kulturę i smaki wyspiarskiej jej części. Bakłażan to składnik niemalże obowiązkowy na greckiej liście zakupów. Najbardziej powszechną potrawą przygotowywaną właśnie z bakłażana jest musaka, a więc zapiekanka z bakłażana i warzyw. My jednak postanowiłyśmy wejdź głębiej i mamy dla Was propozycję zapiekanych bakłażanów faszerowanych kaszą gryczaną z pomidorami.
Dodam, jako ciekawostkę, że bakłażan to OWOC, należący do rodziny jagód.
Bakłażany występują nie tylko w wersji ciemnofioletowej, ale też pomarańczowej, zielonej oraz różowo-marmurkowej. Ciekawe, prawda?
To lecimy dalej. Bakłażan zawiera duże ilości błonnika, który poprawia działanie układu pokarmowego i przeminę materii. Jest ponadto bogaty w wapń, magnez i potas oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega chorobom układu krążenia.
Ojczyzną bakłażana są Indie, a do Europy sprowadzili go Maurowie. Dokładnie do Hiszpanii. W tamtym czasie bakłażana nazywano szalonym jabłkiem. Jako pierwsi jego smak odkryli Włosi. Od tego czasu stał się przysmakiem śródziemnomorskich ludów
Dziś prezentujemy Wam listę zakupów, z których przyrządzicie faszerowany bakłażan i będziecie mogli poczuć się jak w malowniczej Grecji
Wydrukuj listę zakupów i wspólnie z dzieckiem wybierz się do sklepu. Weźcie ze sobą długopis lub kredkę i niech dziecko samodzielnie szuka produktów (dlatego właśnie są one w wersji rysunkowej) i odznacza znalezione.