Lista zakupów na owocowo-orzechowy koktajl. Banan, mango i orzechy włoskie tworzą oryginalne połączenie smakowe.

13 ciekawostek o bananach (źródło):

  • Banany uprawia się w strefie międzyzwrotnikowej – obecnie w niemal 100 krajach, a najwięcej w Indiach, Chinach, Indonezji, Brazylii i Ekwadorze.
  • Ludzie i banany mają w 50% identyczne DNA.
  • Z botanicznego punktu widzenia banany są jagodami, ponieważ mają nasiona w owocu.
  • To mit, że w końcówkach bananów są lamblie. Ciemna końcówka banana jest pozostałością po kwiatostanie.
  • Wewnętrza część skórki banana łagodzi pieczenie i stan zapalny po ukąszeniu komarów.
  • Banan w 75% składa się z wody.
  • Banan zmienia właściwości w trakcie dojrzewania – zielony ma bardzo dużo skrobi. Im bardziej żółty, tym ma w sobie coraz mniej skrobi, która zamienia się w łatwo przyswajalny cukier, a sam owoc zyskuje na smaku.
  • Bananowce nie są drzewami a bylinami, mimo że wysokość bananowca może sięgać nawet 15 metrów, a wielkość jego liści nawet 5 metrów!
  • Dziko rosnące banany bardzo różnią się od hodowlanych. Są krótkie, grube i mają w środku bardzo dużo pestek.
  • Skórką z banana można wypolerować skórzane buty czy kurtkę, a także nabłyszczyć liście kwiatów doniczkowych.
  • Zjedzenie 480 bananów w krótkim czasie może doprowadzić do przedawkowania potasu.
  • Skórka banana ma właściwości wybielające – wewnętrzną częścią można np. polerować zęby.
  • Skórkę w banana można wykorzystać do filtrowania wody, ponieważ absorbuje toksyny i metale ciężkie.

Wydrukuj listę zakupów i wspólnie z dzieckiem wybierz się do sklepu. Weźcie ze sobą długopis lub kredkę i niech dziecko samodzielnie szuka produktów (dlatego właśnie są one w wersji rysunkowej) i odznacza znalezione.

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk