Tradycja podaje, iż na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego akurat 12?
12 potraw symbolizuje 12 apostołów, którzy wraz z Jezusem zasiadali do ostatniej wieczerzy. Przygotowywane potrawy nie są jednakowe na stole kaszuba i ślązaka. Różnią się, jednak podstawa pozostaje ta sama. Najbardziej popularne są oczywiście ryby, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, kompot z suszu i kutia.
Przedstawiłam na kartach 18 potraw, które dzieci znają lepiej, lub mniej. Zadaniem może być odnalezienie potraw na stole, sprawdzenie listy ich przygotowania czy też wybranie konkretnego posiłku i jego wykonanie. Wybrałam 12 potraw słonych i 6 słodkich. Wśród nich jest karp smażony, ryba po grecku, śledzie, barszcz czerwony, zupa grzybowa, kapusta z grzybami, pierogi, kompot z suszu, makowiec, domek z piernika itd
Przypominamy o ostatniej możliwości zakupu naszego ebooka z przepisami świątecznymi dla dzieci w formie rysunkowej. W sprzedaży tylko do 24. grudnia! Kliknij tutaj i sprawdź