Składniki

  • mąka pszenna pełnoziarnista 200g
  • jaja kurze 2 sztuki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • gorąca woda (nie wrząca!)
  • ser ricotta 150g
  • skórka z cytryny 1 sztuki
  • pistacje 100g
  • jogurt grecki 30 ml
  • Sól i pieprz wg preferencji

Przygotowanie

  1. Mąkę, jaja, oliwę i gorącą wodę wymieszaj; wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie. Zawiń w kulkę i włóż do lodówki na około godzinę
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 mm (w maszynce do makaronu)
  3. Przygotuj farsz. Ricottę wymieszaj ze skórką z cytryny. Dopraw do smaku
  4. Farsz wykładaj łyżeczką na rozwałkowane i rozłożony płat makaronu w odległości ok 3 m od siebie. Na wyłożony farsz wyłóż drugi płat ciasta. Wytnij nożem do pizzy kształt ravioli i mocno dociśnij
  5. Ravioli gotuj w osolonej wodzie
  6. Przygotuj sos. Jogurt wymieszaj z rozgniecioną w moździerzu pistacjami połową pistacji (50g). Drugą połową posyp posiłek

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills