Składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista 200g
- jaja kurze 2 sztuki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- gorąca woda (nie wrząca!)
- ser ricotta 150g
- skórka z cytryny 1 sztuki
- pistacje 100g
- jogurt grecki 30 ml
- Sól i pieprz wg preferencji
Przygotowanie
- Mąkę, jaja, oliwę i gorącą wodę wymieszaj; wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno być gładkie i miękkie. Zawiń w kulkę i włóż do lodówki na około godzinę
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1 mm (w maszynce do makaronu)
- Przygotuj farsz. Ricottę wymieszaj ze skórką z cytryny. Dopraw do smaku
- Farsz wykładaj łyżeczką na rozwałkowane i rozłożony płat makaronu w odległości ok 3 m od siebie. Na wyłożony farsz wyłóż drugi płat ciasta. Wytnij nożem do pizzy kształt ravioli i mocno dociśnij
- Ravioli gotuj w osolonej wodzie
- Przygotuj sos. Jogurt wymieszaj z rozgniecioną w moździerzu pistacjami połową pistacji (50g). Drugą połową posyp posiłek