Składniki
- makaron literki 1 szklanka
- sałata zielona wg preferencji, np 2 garście
- oliwki czarne 10 sztuk
- pomidor 1 sztuka
Gulasz wieprzowy:
- mięso wieprzowe 500g
- bulion warzywny 1 szklanka
- cebula czerwona 1 sztuka (1/3 do gulaszu i 2/3 do sałatki)
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
- liść laurowy 1 sztuka
- olej 2 łyżki
- natka pietruszki garść
Przygotowanie
- Makaron literki ugotuj al dente
- Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kosteczkę
- Obierz i posiekaj cebulę
- Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zarumień (tj podsmaż) mięso z każdej strony (około 5-7 minut)
- Dodaj 1/3 cebuli i poczekaj, aby się zeszkliła, a następnie dodaj przecier pomidorowy.
- Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy, dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu około 1-1,5 godziny
- Sałatę wymieszaj z pokrojonym na ćwiartki pomidorem, oliwkami i cebulą
- Podawaj posypane natką pietruszki