Składniki

  • makaron literki 1 szklanka
  • sałata zielona wg preferencji, np 2 garście
  • oliwki czarne 10 sztuk
  • pomidor 1 sztuka

Gulasz wieprzowy:

  • mięso wieprzowe 500g
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • cebula czerwona 1 sztuka (1/3 do gulaszu i 2/3 do sałatki)
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • liść laurowy 1 sztuka
  • olej 2 łyżki
  • natka pietruszki garść

Przygotowanie

  1. Makaron literki ugotuj al dente
  2. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kosteczkę
  3. Obierz i posiekaj cebulę
  4. Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zarumień (tj podsmaż) mięso z każdej strony (około 5-7 minut)
  5. Dodaj 1/3 cebuli i poczekaj, aby się zeszkliła, a następnie dodaj przecier pomidorowy.
  6. Wlej bulion warzywny, dodaj liść laurowy, dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu około 1-1,5 godziny
  7. Sałatę wymieszaj z pokrojonym na ćwiartki pomidorem, oliwkami i cebulą
  8. Podawaj posypane natką pietruszki

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk