Składniki

  • makaron lasagne 12 płatów
  • mielone mięso drobiowe 500g
  • ser mozzarella 200g
  • pomidory w puszce 1 puszka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • mix sałat/ rukola 2 garści
  • pomidorki koktajlowe 10 sztuk
  • przyprawy wg preferencji

Przygotowanie

  1. Mięso mielone usmaż na patelni na niewielkiej ilości oliwy
  2. Do mięsa wylej pomidory z puszki. Wymieszaj i dopraw według własnych preferencji
  3. Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wyłóż płaty makaronu, następnie warstwę mięsa, ułóż pokrojone plasterki mozzarelli. Na mozzarellę włóż kolejne płaty makaronu oraz pozostałą część mięsno-pomidorową. Poukładaj plasterki mozzarelli
  4. W nagrzanym do 180^C piekarniku piecz przez około 25-30 min pod przykryciem
  5. Lasagne podawaj na zieleninie, z ulubionymi warzywami (np z pomidorkami i oliwkami)

Autor Jacqueline Rowiecka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, metodyk Kids’ Skills